Kondomet beskytter mod seksuelt smitsomme sygdomme

Der findes rigtig mange forskellige former for prævention. De fleste beskytter i en høj grad mod graviditet, men ikke alle beskytter mod seksuelt smitsomme sygdomme. Faktisk er kondomet den eneste form for prævention, der også beskytter mod sexsygdomme. Derfor anbefales kondom altid, hvis du har samleje med en ukendt partner.

Det er ikke ualmindeligt at have samleje med en person, man ikke kender godt nok til at vide, om han eller hun har sexsygdomme. Det kan eksempelvis være i forbindelse med en bytur, en date via en datingapp, eller derimod et decideret sexmøde. I alle tilfælde skal man selvfølgelig beskytte sig selv, og det gør man bedst med et kondom.

Sexsygdomme er ikke ualmindelige

Mange tænker, at de ikke behøver at beskytte sig selv, fordi de tror, at der er en lav risiko for smitte. Faktum er dog, at sexsygdomme bestemt ikke er ualmindelig. Ifølge Statens Serum Institut var der hele 32.931 tilfælde af klamydia i 2017. Det er den mest udbredte seksuelle sygdom, men der findes selvfølgelig også andre, herunder herpes, gonoré og syfilis.

I og med, at der faktisk ikke er så lille en risiko for, at du bliver smittet, som mange tror, understreger blot, at det er vigtigt, at man beskytter sig selv. Det er ikke nok at bruge prævention såsom p-piller eller p-plaster. De kan ganske viste beskytte mod graviditet, men de kan dog ikke beskytte mod seksuelt overførte sygdomme som førnævnte.

Kondom er og bliver den eneste måde, hvorpå du kan beskytte dig selv mod sexsygdomme. Netop derfor bør du heller ikke have samleje med en partner, hvis sygdomshistorik du ikke kender, uden at bruge et kondom. Mange mener, at det fjerner en del af følelse, men det er et lille offer at gøre, for at kunne sikre sig selv mod diverse sexsygdomme.

Beskytter alle kondomer lige godt?

Som udgangspunkt er der ikke nogen forskel på kondomer i forbindelse med beskyttelse mod sexsygdomme. De fås i forskellige størrelser, med smag mv., men det er ikke noget, der har indflydelse på, hvorvidt de beskytter mod sexsygdomme. Det er dog vigtigt at sikre, at udløbsdatoen ikke er overskredet på kondomet.

Mange er ikke klar over det, men et kondom har faktisk en udløbsdato. Bruges det efter denne dato, kan den påførte glidecreme være indtørret, men der er også større risiko for, at der går hul på kondomet. Skulle det ske, kan kondomet hverken beskytte mod graviditet eller seksuelt overførte sygdomme, hvorfor det er vigtigt at undgå.

1 tanke om “Kondomet beskytter mod seksuelt smitsomme sygdomme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *